06 54 97 41 70 [email protected]
In dit ‘highlight-artikel’ zal ik uitleggen hoe bovenstaande foto tot stand is gekomen en wat mijn keuzes zijn geweest bij het fotograferen hiervan. Zoals je ziet is het niet een standaard belichting en heb ik hier duidelijke keuzes in gemaakt en mijn techniek en apparatuur hier op de beste manier hier voor ingezet.
Een uniek kijkje in de keuken bij de professioneel fotograaf!

De bovenstaande foto schoot ik voor het vastgoed magazine

Locatie en tijdstip van fotograferen:

Het was een koude ochtend in november, maar wel volle bak zon. Hier wilde ik dus wel gebruik van maken. We gebruikten de Luchtsingel in Rotterdam Centrum als locatie, ook omdat het artikel over het betreffende gebied gaat. Dan is het juist mooi om de locatie ook terug te laten komen. Elke Rotterdammer of mensen die hier zo af en toe komen (her)kennen deze locatie.

Vooral ook omdat de zon zo helder scheen en op dit tijdstip (volgens mij was het 10:00u ’s ochtends) nog zo laag staat leenden de omstandigheden zich perfect om vol tegen de zon in te schieten, terwijl de zon ook in beeld is. Midden in de zomer wordt dat lastiger, of je moet ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds gaan fotograferen.

Fotografietechniek:

Voor deze foto wilde ik de omgeving een aantal stops onderbelichten, zodat de zon ook nog te zien is en de omgeving wat donkerder wordt. Zo zie je ook op de gebouwen verderop de ochtendzon mooi schijnen. De lucht wordt mooi donkerblauw en de persoon komt dan extra naar voren.

Normaliter zou de persoon dan ook erg donker worden, maar door deze in te flitsen zorg ik dan voor de juiste belichting van de te portretteren persoon. Aan de rechterkant van het gezicht zie je de highlight van de zon. Normaal gesproken zou ik de linkerkant (schaduwkant) van het gezicht nog wat oplichten met een tweede flitser, maar helaas was hier geen ruimte voor, gezien ik ervoor gekozen had om de persoon links in beeld te plaatsen.

Kort gezegd onderbelicht ik de omgeving, belicht de persoon met een flitslamp en zoek de juiste hoek om de zon er ook mooi in te krijgen.

Onderaan dit artikel staan nog een aantal foto’s uit deze serie, waar we ook nog op een aantal andere plekken op de luchtsingel hebben gefotografeerd. Dan zie je dat er in elke foto andere keuzes zijn gemaakt. Dan geef ik de opdrachtgever ook een ruimere keuze.

Samenvatting


De ingrediënten van deze foto:

✅ Felle zon, diepe blauwen en omgeving onderbelicht
✅ Flitslamp voor de goede belichting van de persoon en balans tussen zon/omgeving
✅ Herkenbare locatie, maar niet te duidelijke in beeld (bij de andere foto’s duidelijker, vandaar dat ik bij bovenstaande foto deze keuze kon maken)
✅ Zakelijke uitstraling

Technische details: 1/200, f 22 (om de zon wat ‘kleiner’ te maken), Iso 200, 24mm Ingeflitst met de Phottix Indra 500 op 1/1 vermogen.

Nog een aantal foto’s uit deze serie:

Share dit met je netwerk!