06 54 97 41 70 [email protected]

De opdracht waar deze groepsfoto onderdeel van was

In dit highlight artikel ga ik de bovenstaande groepsfoto toelichten en bespreken hoe ik tot deze foto gekomen ben, welke keuzes ik maakte tijdens de fotografie.

Ik werd benaderd voor de portretfotografie van een aantal medewerkers op locatie. De opdracht bestond uit 2 onderdelen. Deel 1 was het portretteren van de medewerkers op kantoor met een neutrale achtergrond. Hiervoor bouwde ik de mobiele pop-up studio op. De mobiele studio bestaat uit 1 of meerdere flitsers, neutrale (witte)achtergrond en laptop om de foto’s gelijk op te tonen en uit te kiezen. Deel 2 van de opdracht was het fotograferen van een aantal groepsfoto’s, diverse combinaties. Op locatie ergens op een mooie plek langs de Maas. Het gaat om een echt Rotterdams bedrijf, dus dan is dat zeker een mooie locatie. Aan de Westerkade ligt een ponton, wat zich hier goed voor leent.

De foto moest niet te stijf zijn, wat mijn inziens goed gelukt is. Een vrolijke en benaderbare foto, wat past bij dit bedrijf. Het was licht zonnig wat de fotografie nog iets moeilijker maakte. De zon komt, zoals je ziet, van de rechts. Schuin vanachter de groep. In dergelijke situaties belicht ik de omgeving juist en flits ik met een mobiele studioflitser in, zodat de personen belicht zijn. Zo is het beeld in balans en heb je een fijne foto.

De rol van de zon in de foto en de keuzes die ik maak

Zoals eerder gezegd speelt bij een dergelijke foto de zon een wezenlijke rol. Als de zon even achter de wolken duikt is de omgeving opeens volledig anders kwa licht en kan de foto opeens een veel donkerdere omgeving hebben. Dit kan mooi zijn als je daar bewust voor kiest natuurlijk. Maar als je dit niet wilt, zul je of de belichting aan moeten passen…even flink aan alle knopjes op de camera draaien (ik fotografeer natuurlijk nooit op de automaat, P stand of hoe je het ook wilt noemen). Of je wacht tot de zon weer terug komt. Bij deze foto zou ik er voor kiezen om heel even te wachten tot de zon terug komt, dan heb je gelijk een extra licht erbij en de foto gaat wat mij betreft meer knallen.

Zoals je ziet is het een fabeltje dat je niet tegen de zon in kan fotograferen, met de juiste technieken en hulpmiddelen (studiokwaliteit flash) kan dit zeker. Ik hou hier dus van!
Zelf ben ik er dan ook altijd voorstander van om de zon, indien aanwezig, een wezenlijke rol te laten spelen in de foto. Zo heb je meerdere lichtbronnen (Flash en zon) wat de foto al snel dynamischer maakt. Ik speel altijd met de elementen die op locatie aanwezig zijn en maak daar dan ook duidelijke keuzes in. Dit kan van te voren bedacht zijn of in een split second op locatie. Als de zon even door komt dan moet ik ook gelijk die keuze maken en weten welke instellingen te gebruiken, daarom boek je ook een professioneel fotograaf!

samenvatting

De ingrediënten van deze foto:

✅ Flitslamp voor de goede belichting en balans tussen zon/omgeving en groep
✅ Heldere en frisse stijl
✅ Herkenbare achtergrond
✅ Mooie vrolijke groep, fijn gepositioneerd en niet te strak
✅ Mooie zachte tinten

Technische details: 1/500, f 6.3 (om iedereen in de groep scherp te hebben), Iso 200, 38mm

Meer portretshoots en portretfotografie info:

  • Lifestyleshoot op de Kop van Zuid in Rotterdam >>
  • Portretten bij zonsondergang >>
  • Portretten directeur op diverse locaties langs De Maas >>
  • Share dit met je netwerk!