06 54 97 41 70 [email protected]
Ik wordt wekelijks of eigenlijk dagelijks benaderd door opdrachtgevers voor de fotografie van meerdere medewerkers. De ene keer gaat het om de directie, bijvoorbeeld 4 personen. Een andere aanvraag gaat om 200+ personen. En als het kan graag met dezelfde stijl!

En juist dat is bij mij mogelijk. Ik fotografeer voor diverse opdrachtgevers portretten door heel Nederland. De ene keer in Groningen, een andere keer in Goes…er zijn diverse opdrachtgevers waarvoor ik heel het land door ga om op diverse locaties de medewerkers te fotograferen. Voor dergelijke opdrachten maak ik gebruik van de mobiele fotostudio.

Wat is het voordeel van de mobiele / pop-up studio?
✅ Ik kom bij de bedrijven langs. De medewerkers hoeven de deur niet uit en hoeven dus geen afspraak buiten de deur te maken
✅ Een shoot met de mobiele studio is te boeken vanaf 1 persoon (t/m 200+ en meer)
✅ De stijl kan over meerdere locaties exact hetzelfde zijn. Elk filiaal in Nederland heeft dus dezelfde stijl foto’s
✅ Strakke studio look foto’s kunnen op elke locatie gemaakt worden. De ene keer sta ik ergens op een kantoor, de volgende keer in een magazijn en even later tijdens een in-house event.
✅ Ik ben níet afhankelijk van het aanwezige licht, ik neem alles zelf mee!
✅ En het voornaamste: FLEXIBILITEIT! Voor de opdrachtgever en voor mij als fotograaf de ideale manier van werken.
Waar bestaat de mobiele fotostudio uit?
Standaard bestaat de mobiele studio uit de volgende onderdelen. Een en ander is afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever.

✅ Mobiele (opvouwbare) achtergrond. Vaak is deze wit of grijs, indien een neutrale achtergrond gewenst is
✅ 3 tot 5 statieven. Deze gebruik ik voor de achtergrond, flitslampen en eventueel een reflectiescherm indien nodig. De studio moet op bijna elke locatie opgezet kunnen worden.
✅ 1-3 flitsers, dit is afhankelijk van welke achtergrond gewenst is. Ik maak gebruik van hoogwaardige kwaliteit lampen, deze zijn draadloos en snoerloos. Ik ben dus nioet afhankelijk van stroomvoorziening. Ik heb intussen al in menig afgelegen locatie gestaan waar geen (of moeilijk) stroom voor handen is. Door het gebruik van eigen licht ben ik totaal onafhankelijk van aanwezig licht en heb ik dit zelf in de hand.
✅ De laptop. Indien gewenst en indien mogelijk schiet ik gelijk op de laptop. De geportretteerde persoon kan dan altijd gelijk de foto zelf uitkiezen. Deze zijn direct tijdens het fotograferen te zien. Deze werkwijze heet tethered shooting….Bij deze werkwijze ben ik wel afhankelijk van stroomvoorziening, een gemiddelde laptop kan uiteraard wel een aantal uur op de eigen accu werken, maar het tethered schieten vergt wel extra veel van de accu.
✅ Camera, lenzen, batterijen, extra accu’s. Dit spreek natuurlijk voor zich. Van alle apparatuur heb ik ook een back-up bij mij bij deze shoots
✅ Reflectiescherm. Deze gebruik ik niet bij elke shoot, maar heb ik wel standaard in de auto liggen, mocht ik deze nodig hebben.
✅ Diverse lichtvormers. Met lichtvormers wordt onder andere een softbox bedoeld.
✅ Alles wat op een flitslamp geklikt kan worden om mooi licht te creëren.

Al met al houdt een mobiele / pop-up studio nog best wat in. Voor mij is dit de ideale manier van werken. Ik geef mijn opdrachtgevers ultieme service door langs te komen op locatie. Medewerkers hoeven de deur niet uit en je bent ze dan ook niet een gedeelte vand e dag kwijt.

Wel merk ik dat sommige bedrijven hier nog wat aan moeten wennen. Ze kennen het idee van de pop-up studio niet, of denken dat het duurder is dan een studioshoot. Dit is overigens NIET het geval. In de tijd dat ik nog een studio had (ik heb jaren een studio in Barendrecht gehad) waren mijn tarieven in de studio niet lager dan een shoot met de mobiele studio.

Waarom is een shoot in de studio niet per definitie ‘goedkoper’? Eigenlijk heel simpel:

  • Studiolocaties hebben veel vierkante meters, deze zullen ook betaald moeten worden. Een studiolocatie is flink aan de prijs, deze zal toch altijd doorberekend moeten worden.
  • Ik ben als fotograaf veel op locatie aan het werk. Bedrijfsfotografie en portretten (en events sowieso) worden op locatie gefotografeerd. Ik ben dus niet standaard in mijn studio aanwezig. Het motto ‘ik kom wel langs als je er toevallig bent’ ging dan bijna nooit op. Toen ik een studio had gebeurde het heel veel dat ik een week of langer helemaal niet in mijn studio kwam voor een shoot (hooguit wat nabewerking in de avonduren). Elke studioshoot moest dan ook echt apart ingepland worden.
  • Ik had ook geen standaardopstelling in de studio staan. Deze had ik juist vaak in mijn auto liggen, omdat ik al voor veel opdrachtgevers op locatie kwam. Dus moest ik alsnog de studioopstelling gedeeltelijk opbouwen in mijn studio. En als ik al een opstelling in de studio had staan moet ik deze toch altijd aanpassen naar de wensen van de opdrachtgever.
  • Ik woonde niet in of naast mijn studio. Ik was hier dan ook niet dagelijks aanwezig en had dan ook zeker reistijd naar mijn studio. Wie de verkeerssituatie in en rond Rotterdam kent snapt dat je al snel 30 minuten kwijt bent om van punt A naar punt B te komen. Ik ga als ondernemer voor ultieme flexibiliteit, in al mijn werk. Ik werk dus op elke locatie die het toe laat. Bij mij was het ook niet zo dat ik elke ochtend in mijn studio mijn dag begon. De ene dag begin ik mijn dag in Amsterdam, de andere dag in Rotterdam.
  • Hieronder meer voorbeelden van de fotografie van veel medewerkers op 1 of meerdere locaties.

    Share dit met je netwerk!