06 54 97 41 70 [email protected]

Bedrijfsfotografie tips

Bedrijfsreportage fotografie tips

In je carrière als fotograaf zul je regelmatig uitgenodigd kunnen worden om iets te doen waar je nog niet zo veel ervaring mee hebt. Terwijl de meeste beginnende fotografen zich niet specifiek richten op een soort fotografie, is bedrijfsfotografie 1 van de minder bekende. Onder bedrijfsfotografie vallen namelijk meerdere soorten fotografie, maar hier wil ik met name richten op 2 soorten, evenementen fotografie en portretten.

Een van de uitnodigingen die je misschien wel gekregen hebt is het schieten van een personeelsfeest, conferentie, kerst diner, receptie of een nieuwe bedrijfsopening. In veel gevallen zijn het vooral de ‘algemene evenementen’ waarvoor je uitgenodigd zult worden. Je moet echter niet vergeten dat er ook nog een ander specialisatie is binnen bedrijfsfotografie, en dat is portretfotografie (voor medewerkers). Daarom geef ik je wat tips over het fotograferen van beide takken van fotografie. Lees verder voor de bedrijfsfotografie tips.

De basis van beide soorten fotografie

Net als met alle andere soorten van professionele fotografie is een bedrijfsreportage heel verantwoordelijk werk. Je kunt het niet maken om als bedrijfsfotograaf met lege batterijen aan te komen, of met het missen van de juiste lenzen. Maar het is ook niet professioneel als blijkt dat je geheugenkaarten al vol zijn. Naast deze technische aspecten zijn er ook nog de basis aspecten van bedrijfsfotografie in het algemeen. Lees hier de tips: 

 

1 Alhoewel alle ervaren fotografen hier wel mee bekend zijn, is het voorbereiden van een fotoshoot echt het halve werk. Wil je namelijk een goede fotoshoot hebben is het heel belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren, en hoe jouw apparatuur werkt. Natuurlijk valt het niet altijd mee om dit precies te weten of te onthouden, maar dit geeft je niet alleen meer zelfvertrouwen, je kan ook makkelijker overschakelen op je automatische piloot. Nee, ik bedoel niet de automatische functie in je camera, maar het gebruik van je fotoapparatuur an sich. Dan maak je kans op de mooiste foto.

2 Dit gezegd hebbende is het net zo belangrijk om op tijd te zijn! Ik kan dit nooit teveel benadrukken, maar wees altijd op tijd. Tijdens evenementen en zelfs met het schieten van portretten heb je te maken met de agenda van anderen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat juist 1 persoon iets vroeger op komt, of juist een stuk later dan verwacht. Maak dat je klaar bent voor de dag, voor het evenement ook nog maar begint.

3 Onthou de workflow van de dag. Neem nog eens een paar keer extra het programma door. Probeer voor te bereiden waar je moet gaan staan, waar de locatie is om te schieten. Weet wie de mensen zijn die jouw aanspreekpunt zijn. Het is niet erger dan rondjes te lopen en tientallen mensen vragen over dingen die ze niet weten. Begrijp dat dit niet alleen onprofessioneel overkomt, het geeft ook veel meer stress! Weet wie de organisator is, wie je contactpersoon is, en waar je ze kan vinden!

4 Kleed je naar het type evenement. Voor je naar de afgesproken locatie gaat, kun je het best eerst nagaan of er een kledingvoorschrift geldt. Ga je naar een kerst diner, kom dan niet met een spijkerbroek en een t-shirt. Indien de organisator of klant dit niet apart heeft vermeld, probeer jezelf altijd naar de omstandigheden te kleden, en het kan geen kwaad een extra outfit mee te nemen, als is het maar voor de zekerheid. 

5 Verken de locatie. Als je de locatie kent is dat al een pluspunt, maar in 9 van de 10 gevallen zul je voor de eerste keer op die locatie komen, en is het belangrijk te weten hoe de lichtomstandigheden zijn. Is er genoeg daglicht in de ruimte. Wordt er gebruik gemaakt van TL  lampen. Wordt de verlichting die dag/avond gedimd? Is er voldoende licht. Waar zijn de ramen.  Heb je een studio flitser nodig, of is een reportageflitser voldoende. Kun je de 70-200 2.8 meenemen of heb je toch echt de 85mm 1.2 nodig. Allemaal belangrijke gegevens die je kunt voorbereiden op je shoot.

6 Eten en drinken. Dit is echt iets persoonlijks, maar weet onder welke omstandigheden jij het best presteert, en of er ook lunch/diner voor jou geregeld is. Kun je het best even een aantal boterhammen eten voor je shoot, of heb je genoeg pauze tijdens het evenement. Ook hier is het weer belangrijk om voorbereid te zijn. Het kan makkelijk voorkomen dat de fotoshoot uitloopt, en dat je geen tijd hebt om die lekkere lunch op de hoek te gaan kopen.

7 Vergeet niet om je heen te kijken. Er zullen veel mensen zijn die je niet kent, wees daarom niet alleen beleefd in je voorstellen aan de mensen, maar weet ook wie waar zich begeven in de ruimte om je heen. Het is erg onbeleefd om meerdere malen voor iemand te gaan staan om te fotograferen.
En dat geld ook voor objecten. Vergeet niet het diploma, het certificaat of de mooie bloemen eens apart op de foto te zetten. Want het gaat niet alleen om de mensen, en dit kun je als fotograaf van een evenement al snel vergeten. 

Enkele specifieke tips voor zakelijke portret fotografie

De kleur van de huid

Wanneer je een portretshoot gaat doen van meerdere medewerkers zul je al gauw zien dat je voor keuzes komt te staan qua belichting en achtergrond. Tip: Ik zou altijd aanraden de achtergrond hetzelfde te houden voor consistentie! De belichting van je achtergrond, de diafragma en je sluitertijden zouden hetzelfde moeten blijven ongeacht het onderwerp van de foto. Je zou bijvoorbeeld alleen de belichting van het onderwerp iets dichterbij of verder weg kunnen zetten, zodat de achtergrond wel hetzelfde blijft, en de afstand van je camera tot de geportretteerde ook.

Het haar

Een van de bekendste “uitdagingen” die je tegenkomt is de man zonder haar na de persoon met het bruine haar. Heb je net alle instellingen in de camera en flitser ingesteld op de medewerker met bruin haar, komt opeens een kale man voor je zitten. Wees hier op voorbereid, en weet hoe je de hoofdflitser (of keyflitser) snel kunt aanpassen (in de camera) of op de flitser zelf. Dit gaat je veel tijd schelen! Het blijft altijd lastig om een goede belichting te realiseren zonder een overbelicht hoofd. Niets is zo hinderlijk tijdens een portret sessie voor de persoon als hij/zij zich gaat irriteren. 
Tip: heb altijd een paar extra doekjes bij je, die iemand eventueel kan gebruiken.
Daarnaast is het ontzettend belangrijk om te kijken of het haar op de juiste positie zit. Zitten er geen losse haren voor de ogen. Staan er geen haren overeind. De haren juist achter de schouder of op de schouders? Bekijk onderstaande afbeeldingen voor het antwoord. 

 

De bril en de foto

Een ander bekende “uitdaging” is de bril. Daarom doe je er goed aan om te beginnen met het opzetten van je flitsers op zo een wijze, dat de bril geen hinderlijke bespiegeling van de flitser laat zien. Je kunt sommige dingen achteraf nog wel wijzigen, maar meestal is het voorkomen beter dan genezen. Bekijk de bovenstaande afbeeldingen en zie de 3 personen met een bril, zonder hinderlijke belichting! De klant is tevreden als ook jij tevreden bent.

De glimlach

“De lach is de kortste afstand tussen twee mensen”

is een quote. De een glimlacht makkelijker dan de ander. Maar een glimlach kan aanstekelijk werken. Wil je portretten met een glimlach, glimlach dan zelf! Maar niets kan zo moeilijk zijn voor iemand als glimlachen in de camera van een ander. Een van de simpelste manieren is om zelf te glimlachen, en natuurlijk eerst de persoon op zijn gemak krijgen. Probeer geen lach te forceren zodat het een gemaakte glimlach wordt. Je kan dan beter de lippen licht gebogen hebben voor een kleine glimlach dan het hebben van een slechte glimlach. Heb je zelf moeite met glimlachen, dan werkt het trainen van je glimlach, dagelijks, echt! 

 

Tips voor het kiezen van de juiste apparatuur

 

Lenzen

Als het over het kiezen van de juiste lens gaat moet je allereerst nadenken over het aanwezige licht, en het type evenement. Wanneer er voldoende licht aanwezig is en je moet op een afstand blijven van het onderwerp, dan kun je waarschijnlijk uit de voeten met een 70-200 mm F2.8 lens, mits met stabilisatie. Is het indoors, denk dan aan de afstand van de onderwerpen om de juiste keuze te maken. Ik denk dat 2-3 lenzen voldoende zijn, denk hierbij aan een 50mm lens, 85mm lens en afhankelijk van de situatie een groothoek lens (zoals een 24mm) of toch juist een telelens (zoals een 135mm/200mm). In dat geval is stabilisatie heel belangrijk.

Een bekende combinatie van lenzen voor Canon zijn de EF 35mm 1.4L voor groothoek, de Canon EF 50mm 1.2L als standaard en de 85mm 1.2L /1.4L voor portret en meer op afstand fotograferen. Deze lensen zijn zeer lichtsterk en in eigenlijk elke situatie te gebruiken! Ik schiet zelf ook met Canon apparatuur, vandaar dat ik me daar even op focus. Maar Nikon, Pentax, Sony, Minolta etc hebben ook goede lenzen, en het is een persoonlijke smaak voor welk merk je kiest!

Heb je echter het budget (nog) niet voor deze set, dan kun je ook kiezen voor de budget alternatieven die nog steeds van hele goede kwaliteit zijn. Dit zijn de Canon EF 50mm 1.8 STM, canon EF 85mm 1.8 USM en de Canon EF 35mm F2 IS USM. Heb je een iets hoger budget, denk dan aan de Sigma Art lenzen.
Het voordeel van prime lenzen is dat ze lichtsterker zijn dan zoomlenzen, en in 9 van de 10 gevallen ook veel scherper! Het probleem met prime lenzen is dat je ze misschien vaker moet verwisselen. Dan is een 2e body handig om te hebben.

Flits, reflector en paraplu

Als het een evenement is, kun je misschien niet zonder een reportage flitser, maar ook dit is afhankelijk van de omgeving, de belichting en de afstand tot het onderwerp. Moet je die dag ook portretten schieten, dan kan een off-camera flash of studio flitser handig zijn. Een studio flitser, paraplu of reflector is natuurlijk niet zo eenvoudig mee te nemen en te verplaatsen, dus vraag of er de mogelijkheid is de studio apparatuur ergens op te slaan achter een gesloten deur!
Als je een reportage flitser kiest, probeer dan voor een off-camera flitser te gaan, die je op afstand kan bedienen. En in sommige gevallen is het zelfs niet geoorloofd om te flitsen! Ook dit valt onder een goede voorbereiding!

 

De laatste tip:

 

Vergeet teveel aan jezelf te denken!

 

Ja, ik wil een scherpe offerte!

Vul formulier in om informatie/offerte aan te vragen

"*" geeft vereiste velden aan