06 54 97 41 70 [email protected]

Een werkweek van een fotograaf

Een aantal jaar geleden kreeg ik tijdens een kennismakingsgesprek met een opdrachtgever de volgende vraag: “Hoe vul je je dagen eigenlijk met alleen fotografie, lukt dat wel?” en “Wat doe je dan de hele dag?”. Deze vraag speelt nu al een aantal jaar door mijn hoofd, omdat ik als fotograaf al vanaf het begin gewoon fulltime werk heb en je werkweek dus zeker vult met fotografie en alles wat er bij komt kijken.

Waarschijnlijk kwam de vraag toch wat uit onwetendheid over het beroep fotograaf. Je bent als fotograaf gewoon net zo druk als elke ondernemer, je bént ondernemer. Mijn inziens ben je minimaal net zo veel ondernemer als fotograaf.

Uiteindelijk ben ik als fotograaf verantwoordelijk voor alle bedrijfsonderdelen waar elk bedrijf mee te maken heeft. Ik ben mijn eigen social media afdeling, marketing en communicatie afdeling, ik ben secretariaat en secretaresse. Als zzp’er ben je gewoon alles in 1, ik noem mezelf trouwens liever zp’er (zelfstandig professional), dat dekt de lading veel meer.

Ik ben fulltime fotograaf en ik kan je eerlijk zeggen dat ik er ook meer dan een fulltime job aan heb. Ik ben zelfstandig en heb geen personeel, ik werk dan over het algemeen alleen, al komt het ook voor dat ik opdrachten met collega’s uitvoer.

Bij deze zal ik jullie meenemen in een (gemiddelde) werkweek van mij als fotograaf.
Wellicht leuk om te lezen wat ik in een week doe en beleef.

Maandag: Zakelijke portretfotografie op locatie en portretten in de fotostudio:

Deze week begint gelijk goed. Vandaag staan er 4 fotoshoots op de planning. Allemaal in regio Rotterdam en 1 shoot in de studio. Dit aantal shoots is vaak niet op 1 dag te plannen, maar vandaag lukt dat heel behoorlijk. Het zijn allemaal kortere fotoshoots met directeuren en diverse medewerkers die heel weinig plek in hun agenda hebben. Wel is het voor mij een behoorlijke race tegen de klok en goed in de gaten houden of ik nog op schema lig.

Portretten Haka Gebouw Rotterdam

De eerste afspraak is om 09:00 in het Haka gebouw aan de Vierhavensstraat in Rotterdam. Hier portretteer ik 2 heren. We maken foto’s op diverse plekken in het pand, tot aan de 5e verdieping aan toe. Met mijn flitser lopen we alle trappen op en op het dak maken we mooie foto’s met de Rotterdamse skyline als achtergrond, heerlijk om de ochtend te beginnen met dit uitzicht! We gaan weer naar beneden en aan de overkant van de straat fotograferen we nog een aantal portretten op het dakpark met het Haka gebouw op de achtrond. Een top shoot met naar mijn idee mooie resultaten.

zakelijke portretfotografie rotterdam

zakelijke portretfotografie rotterdam

Werken in de fotostudio

Daarna ga ik door naar mijn studio.

Hier wachten een aantal medewerkers van een vaste opdrachtgever op mij voor de fotografie van een serie portretten. In mijn studio krijgen de gasten uiteraard eerst een bakje koffie (want ja er moet gewoon wel koffie gedronken worden tussendoor).

Ik zet mijn apparatuur klaar…flitsers in de goede opstelling, instellen, lichttest en ik ben ‘ready to shoot’. In totaal zijn het 2 personen, dus geen hele lange shoot. Uiteraard moet het resultaat goed zijn. En in lijn met de andere foto’s die ik voor deze opdrachtgever heb gemaakt.

Fotoshoot nummer 3 is er weer een op locatie.

Deze locatie ligt in het havengebied van Rotterdam. Inmiddels is er wat verwarring, want op het opgegeven adres is niemand aanwezig. Na een telefoontje blijken de personen die ik voor de lens krijg een paar honderd meter verderop te staan. Geen probleem, ik ga gelijk naar de andere locatie. Daar zet ik mijn flitsapparatuur weer op. Op locatie werk ik altijd met minimaal 1 flitser, zo maak ik mooie catchy foto’s en krijgen ze een extra touch. Een combinatie van aanwezig licht en flitslicht is erg mooi.

Het is wat beginnen te miezeren, maar daar kan mijn gear gelukkig wel tegen. Stromende regen is een ander verhaal, maar een beetje miezer is wel te doen.

Fotograaf portret rotterdam

Deze maandag is een bijzonder drukke dag en zit erg vol met fotoshoots. Ik ga weer verder naar de volgende locatie in het centum van Rotterdam. In een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg heb ik een afspraak met een architectuur bureau waar ik voor een publicatie ook weer een set portretten ga maken. Deze locatie is een woonhuis dat als kantoor gebruikt wordt. En deze ondernemers hebben ook weer mooie verhalen. Ze gaan voor een meer duurzame manier van bouwen, zonder afval en op een groene en bewuste manier. Dergelijke ontmoetingen met inspirerende ondernemers vind ik ook weer een van de leukste dingen van mijn werk als professioneel fotograaf. Ik spreek zoveel ondernemers in alle sectoren en iedereen heeft zijn eigen verhaal en manier van ondernemen.

Ik ga onderweg naar kantoor om de vandaag gemaakte foto’s in te laden. Mijn dag zit er nog niet op, want er wacht nog een volle mailbox. Ik werk de mails weg en stel nog een aantal offertes op. Er zitten weer mooie aanvragen bij, waar ik altijd blij van wordt natuurlijk.

Dinsdag: bedrijfsfotografie op locatie inclusief portretten:

Vandaag staat er een volle fotografie dag gepland. Voor een accountantskantoor ga ik aan de slag om diverse foto’s te maken voor hun website. Ik ga naar Rotterdam Noord, waar ze gevestigd zijn. Bij aankomst beginnen we met koffie en spreken we de dag voor, bespreken het plan van aanpak en de planning. Ik begin met het opbouwen van de mobiele fotostudio. Als eerste staat de fotografie van +- 20 personen op de planning.

De medewerkers worden op een mooie manier gefotografeerd.

We kiezen voor een grijze achtergrond. De medewerkers kunnen direct op de laptop de foto’s bekijken en selecteren welke ze willen ontvangen. Voor mij en de opdrachtgever een fijne manier om te werken. De medewerkers hebben zo een goed idee welke foto’s ze ontvangen en de tevredenheid is dan ook het grootst op deze manier. De werkwijze waarbij je direct op een beeldscherm de foto’s laat zien heet ‘tethered shooting’.

Na de lunchpauze gaan we aan de slag met de fotografie van diverse settings op kantoor. Van te voren heeft de opdrachtgever een lijst met diverse settings uitgedacht. Ik ben een aantal weken van te voren ook even langs geweest om de fotografie door te spreken en de opdrachtgever van advies te voorzien. Zo is alles duidelijk en kunnen we best effectief de diverse settings fotograferen. Op elke locatie gebruik ik 1 of meerdere flitsers om de personen uit te lichten. Uiteraard weer om mijn kenmerkende stijl te voorschijn te toveren.

 

 

Dit was weer een lange en productieve dag. Alle apparatuur wordt weer afgebouwd en mijn auto volgeladen.
Wat ik op een dergelijke dag allemaal gebruik?
Een kleine greep uit de gear die ik op een dergelijk dag mee neem:
Een tas met meerdere camera’s, geheugenkaartjes, triggers om flitsers aan te sturen, diverse lenzen etc.
Minimaal 3 mobiele studio flitsers.
Diverse lichtvormers. Dit zijn onder andere softboxen, octabox en dergelijke.
Meerdere statieven (meestal een stuk of 5)
Laptop + kabels zoals oplader en kabel om de camera met de laptop te verbinden.

Al met al dus flink wat gear om deze opdracht goed te kunnen doen.

’S avonds ga ik weer naar kantoor om de foto’s in te laden, back-ups te maken, mails te versturen. Ook ga ik gelijk aan de slag met de bewerking van de foto’s van maandag. Deze moeten snel opgeleverd worden ivm diverse deadlines.

Woensdag, marketing en nabewerking:

Vandaag is een shoot-vrije dag. Ik heb geen opdrachten ingepland, wat niet wil zeggen dat er niet gewerkt wordt.
Dit is een goede gelegenheid om diverse shoots te bewerken en andere, meer administratieve, zaken te regelen. Denk aan social media content te maken, plannen en posten, blogs te schrijven etc.
Bewerkte shoots worden afgeleverd, indien inclusief hoge resolutie foto’s maak ik vaak gebruik van bijvoorbeeld Wetransfer. En zelf heb ik een eigen Wetransfer channel om de opdrachtgevers in een omgeving met mijn eigen huisstijl de foto’s te kunnen downloaden.
Welke social media kanalen gebruik ik zoal:

Donderdag: bedrijfsfotografie, portretfotografie en presskit fotoshoot:

Op deze donderdag staat de eerste opdracht gepland bij het GVB in Diemen. Een opdrachtgever van mij voert regelmatig opdrachten uit voor het GVB en dit willen ze graag in beeld brengen. We maken diverse portretten in de Railwerkplaats, onder andere met metrostellen als achtergrond. We fotograferen groepsfoto’s, individuele portretten en ook portretten van 2 of meer personen. Er wordt een mooie en afwisselende serie foto’s geschoten, waar de opdrachtgever heel veel diverse media mee kan vullen. De foto’s gaan gebruikt worden voor social media, website, publicaties etc.

Mobiele Fotostudio

Na de portretten op locatie zette ik op de locatie de mobiele fotostudio op om ook zakelijke portretten van de aanwezige medewerkers te maken. In dit geval zo’n 7 personen. De mobiele fotostudio die ik opbouw bestaat uit 3 flitsers en een witte achtergrond. Ook fotografeer ik hier weer op mijn laptop om de portretten direct op het scherm te laten zien. Zo kunnen de medewerkers direct hun foto’s uitkiezen.

fotograaf bedrijfsfotografie amsterdam diemen

fotograaf bedrijfsfotografie amsterdam diemen

Halverwege de middag is de opdracht klaar en vervolg ik mijn weg richting mijn studio. Hier heb ik een afspraak met een dj. Voor hem ga ik een presskit schieten. Een presskit is een serie foto’s (ook video’s, logo en andere uitingen), welke aan festivals en andere opdrachtgevers van de dj verstuurd kunnen worden om te gebruiken bij promotie van een event of festival waar de dj draait. In de studio fotograferen we meerdere settings. Ook verander ik de lichtopstelling elke keer om een iets andere look te creëren. Uiteraard gaat alles in overleg, zodat het gewenste resultaat er komt.

De juiste achtergrond

Vaak gebruik ik voor dergelijke fotoshoots wel een zwarte achtergrond, maar wit of grijs zijn ook mogelijk. Tussendoor kan er omgekleed worden, om elke keer een nieuwe look te fotograferen. Zo heb je ook een fijne afwisseling in de beelden en kun je ze voor diverse doeleinden gebruiken. Na zo’n 1,5 a 2 uur is de fotoshoot klaar en zit mijn dagje ‘on the road’ er op.

fotograaf rotterdam | presskit fotoshoot
fotograaf rotterdam | presskit fotoshoot
fotograaf rotterdam | presskit fotoshoot
fotograaf rotterdam | presskit fotoshoot

Nu snel naar kantoor om alle beelden in te laden. Zoals elke dag beantwoord ik weer mijn mails en gaan de offertes de deur uit. Ik probeer mails altijd binnen 24-36 uur te beantwoorden. Door drukte lukt dat soms niet, maar dat is wel het streven. En uiteraard moet elke (aan)vraag beantwoord worden, dit is wel zo netjes. Ik krijg zeker ook regelmatig minder relevante mails of in ieder geval mails die voor mij als fotograaf geen prioriteit hebben. Toch beantwoord ik deze mails ook zo snel mogelijk. Wat voor soort mails krijg ik zoal? Offerte aanvragen, vragen van bedrijven om samen te werken of een product te testen (bijvoorbeeld fotoboeken of canvassen), aanvragen voor stageplekken, sollicitaties. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt wel voorbij in de mailbox.

Vrijdag: studioportretten en portretfotografie op locatie:

Business portret shoot in Barendrecht

Eind van de morgen staat er een Business-Portret-Fotoshoot gepland in de studio. Ik werd benaderd door een bedrijf om van meerdere personen zakelijke portretten te fotograferen. De portretten worden gebruikt op de website en op diverse social media zoals LinkedIn. Dit alles in de studio (Barendrecht). Op deze vrijdag fotografeerde ik portretten van een aantal medewerkers. De dinsdag er op zouden er nog een aantal personen naar de studio komen om ook mooie portretten te laten maken. Omdat ze niet allemaal op eenzelfde dag tijd beschikbaar hadden in de agenda werd de fotografie in twee delen gedaan. Wel zo handig en zo hebben ze toch dezelfde look foto’s.

fotograaf rotterdam | zakelijk Portret
fotograaf rotterdam | zakelijk Portret

Portretten in oude gevangenis Noordsingel Rotterdam

’S middags heb ik een afspraak bij de oude gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam. Voor een publicatie in een vastgoed magazine maak ik een set portretten in de oude gevangenis. En als locatie is dit wel heel gaaf natuurlijk! De gevangenis krijgt een nieuwe bestemming en dit is een groot bouwproject. Een van de vele aansprekende projecten die Rotterdam rijk is!

We fotografeerden de portretten onder andere in de oude gevangenis en op de binnenplaats. Een unieke locatie en eentje waar mijn werkwijze ook weer heel duidelijk naar voren komt. Het gebruik van flitslicht in combinatie met aanwezig (dag)licht. De personen op een mooie manier uitgelicht, maar wel in goede verhouding met het licht dat op locatie aanwezig is. Binnen was de omgeving juist wat donker, wat de locatie ook mooi doet leven.

En buiten was er juist weer heel veel daglicht, waardoor mijn flitslicht er weer een extra catchy touch aan kan geven. Ondanks dat ik met flitslicht op locatie werk ben ik wel flexibel. Ik werk met goede apparatuur dat handig te verzetten en mee te nemen is. Ik bouw het redelijk snel op en kan dan ook best snel werken. Maar uiteraard wordt er wel aandacht besteed aan de fotografie, daar gaat het uiteindelijk om.

fotograaf rotterdam | Portret
fotograaf rotterdam | Portret
fotograaf rotterdam | Portret

Mijn vrijdag zit er weer op en ik ga naar kantoor om de beelden op de harde schijven te zetten, te back-uppen en mijn administratie bij te werken. Ook ga ik aan de slag met de nabewerking van de diverse shoots van afgelopen week. Er zijn deadlines en er moet dus nog een en ander afgeleverd worden.

Zaterdag: fotografie verjaardagsfeest:

Ook op zaterdagen wordt er regelmatig gewerkt. Deze shoots zijn niet altijd voor zakelijke opdrachtgevers. De Business-2-Business fotografie vindt grotendeels doordeweeks plaats.
Dit keer kreeg ik de vraag van een vaste opdrachtgever of ik het verjaardagsfeest van haar dochtertje zou kunnen fotograferen. En zeker is dit mogelijk, ook weer leuk om een iets andere opdracht te doen. Na al het ‘portretfotografie-geweld’fotografeer ik dus taart, proost en gezelligheid tijdens een verjaardagsfeest. En niet onbelangrijk, op een mooie locatie in Rotterdam, namelijk Croos Rotterdam!

Motivatie om te fotograferen

Wat was dit weer een mooie en afwisselende werkweek! Ik ben weer mooie opdrachtgevers van dienst geweest en ben op veel leuke plekken geweest.
Voor portretfotografie van zakelijke portretten ben ik in het HAKA gebouw geweest, op diverse plekken in Rotterdam, in mooie kantoorpanden, bij het GVB in Diemen, in de oude gevangenis aan de Noordsingel. Ik heb fotoshoots gedaan in de studio. Van zakelijke opdrachtgevers en voor presskitshoots in de studio.

En dit is het mooiste aan mijn werk, de afwisseling en het contact met veel diverse mensen. Van bedrijfsdirecteur tot aan dj en van medewerker in de consultancy tot aan de architecten. Ik kan iedereen van dienst zijn en mijn doel en missie is dan ook het verzorgen van mooie fotografie voor iedereen die daar behoefte aan heeft!

Ja, ik wil een scherpe offerte!

Vul formulier in om informatie/offerte aan te vragen

"*" geeft vereiste velden aan