Portret op een zwarte achtergrond
De kracht van het licht.Foto’s op een zwarte achtergrond
Ook de meeste fotografen in de portret fotografie begonnen ook ooit eens met het fotograferen in natuurlijke belichting, zoals de zon, of in ieder geval daglicht.
Maar wanneer jij ook de kracht ontdekt van foto’s op een zwarte achtergrond zullen je vingers al snel gaan kriebelen.
De kracht van een portret op een zwarte achtergrond ligt waarschijnlijk in dat je volledige concentratie op het object wordt geprojecteerd. En daarnaast maakt het werk van de schaduw(en) de plaat af. Op het eerste gezicht lijkt zo een foto op zwarte achtergrond eenvoudig te maken, totdat je het voor de eerste keer zelf probeert.
Je krijgt dan namelijk te maken met het “spelen met licht”, nog meer dan wanneer je buiten aan het werk bent. Want nu moet je zelf de belichting in handen nemen! Dit type fotografie wordt ook wel low-key genoemd.
Echt zwart of bijna zwart?
In principe hoeft een zwarte achtergrond niet altijd ook echt zwart op de foto te zijn. In de foto hiernaast zie je bijvoorbeeld dat er gekozen is voor een iets verlichtte achtergrond, terwijl de persoon voor de camera een nog donkerdere blouse aan heeft. Als we de achtergrond zwart hadden gemaakt, had je alleen het gezicht nog gezien, en dat was niet de bedoeling!
Je kunt dit eenvoudig doen, door juist de achtergrond te belichten met een extra flitser of lamp. Speel een beetje met de positie van de lamp om niet misschien de belichting maar aan 1 zijde te hebben.
Flitser, lamp of daglicht?
Zonder studioflitser of reportageflitser kun je toch foto’s maken op een donkere achtergrond, alhoewel het dan een stuk lastiger wordt om iemand recht in het gezicht te fotograferen zoals in de afbeelding hiernaast. Je kunt echter nog steeds gebruik maken van daglicht indien je het licht schuin op de persoon laat schijnen, zodat de zwarte achtergrond niet wordt belicht door het daglicht. Wel moet het raam van zulk klein formaat zijn dat niet de hele kamer of studio wordt verlicht!
Wil je toch liever met een flitser aan de slag gaan, probeer dan een flitser te kiezen die je draadloos kan besturen, zodat je niet altijd recht in het gezicht hoeft te flitsen en meer kan “spelen met het licht”.
Zelf een achtergrond maken
Indien je net begint met portretfotografie kun je misschien nog geen volledige studio set permitteren, inclusief portret lens, achtergrondsysteem, studio flitsers, etc. waarbij je al snel moet denken aan enkele honderden of duizenden euro’s.
Je kunt zelf ook eenvoudig een achtergrond maken, mits je de ruimte er voor hebt.
Kijk allereerst of de ruimte groot genoeg is, en kijk dan of je misschien het achtergrond doek ergens aan op kan hangen.
Lukt dat niet, dan moet je toch denken om een soort ophanging te maken aan het plafond met haken en ogen.
En als dat allemaal niet lukt is er altijd nog Marktplaats!
Ja, ik wil een scherpe offerte!
Vul formulier in om informatie/offerte aan te vragen
"*" geeft vereiste velden aan