06 54 97 41 70 [email protected]

Portret lens

Wat is een portret lens, en waar moet je precies op letten bij het kopen van een portretlens?

Portretlens voor Canon, Nikon of Sony?

Iedereen wil er goed uit zien op een foto toch? Maar wat voor soort lens heb je dan nodig om de persoon voor de camera het mooist te laten uitzien.

Waar moet je beginnen als portret fotograaf?

Allereerst moet je kijken naar welk merk camera je hebt. Niet elke lens past op jouw camera. Lees daarom altijd eerst goed de specificaties door om te zien of de lens die jij wilt kopen wel op jouw camera past!

Brandpuntafstand

Een groothoek lens zoals de 24mm of 28mm,zal het gezicht veel vervormen waardoor bijvoorbeeld de neus te groot word, terwijl een lens die langer is dan 200mm het gezicht weer te plat maakt. De ultieme brandpuntafstand voor een portretlens ligt tussen de 75-135mm.  En de scherpste lenzen zijn in 9 van de 10 gevallen altijd vaste brandpunt lenzen. Dus lenzen waarmee je niet kunt zoomen.

Als je met een crop camera schiet (denk hier aan een Canon 700D series, 80D series, 7D of Nikon D500, D7200 etc)  dan is een 50 millimeter lens een van de meest favoriete lenzen! Wil je een goede lens voor beginners, denk dan aan de Canon EF 50mm F1.8 STM,  Nikon AF-S 50mm F1.8 of Sony FE 50mm F1.8. Allemaal goede lenzen voor de beginnende fotograaf. 

Heb je een full-frame camera zoals de Canon EOS 5D, 6D , Nikon D610, D850 etc dan kun je het best kijken naar een 85mm lens. De nieuwe Canon EF 85mm F1.4 en de AF-S Nikkor 84mm F1.4G zijn dan goede keuzes. 

Diafragma

 De meeste vaste brandpunt lenzen tussen de 85 en 135 mm worden ook wel portret lenzen genoemd. Dit komt omdat ze de ideale brandpunt afstand hebben, maar ook omdat ze een groot diafragma hebben. Met een groot diafragma van bijvoorbeeld F1.4 krijg je een mooie wazige achtergrond, zodat bijvoorbeeld de focus op de ogen licht, en daardoor de ogen er juist uitspringen. 

 

Voorbeelden van Portret foto’s

 

 

Ja, ik wil een scherpe offerte!

Vul formulier in om informatie/offerte aan te vragen

"*" geeft vereiste velden aan