Linkedin foto tips
Ga voor de perfecte professionele profielfoto en maak een goede eerste indruk Ja, ik wil ook een mooie profielfoto!Je profielfoto op LinkedIn (en andere media), je kunt er niet meer om heen om dit op een professionele manier aan te pakken. De eerste indruk die iemand van je krijgt wordt steeds belangrijker.
En vooral op een medium als LinkedIn, waar de professionals in jouw business zitten, is dit nog meer het geval! Er zijn 2 plekken waar je in ieder geval een goede profiel of portretfoto nodig hebt: Op je website en op LinkedIn.
Meer info over de LinkedIn Fotograaf >>
Wat is een profielfoto
Een profielfoto is de foto die bij een social media pagina getoond wordt op het betreffende profiel. Over het algemeen gaat het hier om een portretfoto waarbij de foto vooral het gezicht weergeeft. Gebruikers van bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn kunnen de foto instellen die op hun profiel en bij reacties wordt weergegeven.
Hieronder de profielfoto zoals ik deze op LinkedIn gebruik.
Master tips van de fotograaf
De volgende tips zijn geschreven vanuit het oogpunt van een professioneel fotograaf.
Zelf fotografeer ik zeer veel portretshoots waaronder veel LinkedIn profielfoto’s
Ik weet dan ook zeker waar ik over praat en hoe portretten werken en hoe ze het beste gezien en gemaakt kunnen worden.
Ook is dit artikel gericht op het gebruik van de portretten voor LinkedIn
Tip 1: Ga voor professionaliteit
De eerste en wat mij betreft gelijk de belangrijkste tip.
Je zit op LinkedIn, het grootste platvorm voor professionals! Dan wil je natuurlijk gelijk een goede indruk maken en je wilt goed en benaderbaar over komen. Dat is het voornaamste, vriendelijkheid en benaderbaarheid!
Scroll maar eens door je lijst met connecties, dan zie je welke foto’s er uit springen. dat zij over het algemeen de professionele, goed belichte en vriendelijke, foto’s.
Tip 2: Boek een fotoshoot bij een professionele fotograaf
Dit lijkt een open deur, maar als ik zie hoeveel mensen mij benaderen met het verhaal dat ze wel iemand kenden die ook wel een goede camera heeft, maar het niet lukte om een goede foto te maken. Dan is het zeker een must om een professioneel fotograaf in te schakelen.
Tip 3: Gebruik geen selfie
Nee, doe het niet. Geen selfie…we zitten niet op Instagram 😉
Vandaag de dag kan dit voor LinkedIn echt niet meer. De belichting is vaak niet heel fijn en daardoor kijkt het niet lekker weg. Terwijl toch een groot aandeel mensen toch gewoon selfies voor LinkedIn gebruikt, niet doen!
Tip 4: Zorg dat je vriendelijke en benaderbaar over komt
Dit is zeker een van de belangrijkste zaken voor een profielfoto. Je wilt op linkedIn met (potentiele) werkrelaties connecten. Dan is het aan jou om te zorgen dat je er vriendelijk op staat. Hier help ik als fotograaf natuurlijk ook bij, wij gaan voor de beste profielfoto voor jou!
En op de foto mag er gelachen worden!
Tip 5: Gebruik een recente profielfoto
Een recente profielfoto zorgt ook weer voor herkenbaarheid. Het is handig dat je jezelf laat zien zoals je op dat moment ook daadwerkelijk bent. Zo af en toe zul je je profielfoto’s moeten vernieuwen. Hier zijn geen wetten voor, maar voor jouw als professional zul je dit zo eens in de paar jaar moeten doen denk ik. Mijn bovenstaande foto is nu ook al 1,5 jaar oud en dan is het zeker tijd om weer wat nieuws te maken en alle media te vernieuwen met nieuwe portretten.
Tip 6: Een foto met een rustige achtergrond kijkt vaak lekkerder
Hier zal een professioneel fotograaf altijd op letten, door het fotograferen met groot diafragma (bijvoorbeeld 2.8) zorgt de fotograaf dat de achtergrond onscherp en daardoor ook rustiger is.
Zelf kun je in de keuze van jouw foto ook letten op de achtergrond. Dan is een rustigere achtergrond vaak wel beter. Dit zal minder afleiden van je gezicht en daardoor kom je het beste over.
Tip 7: Zorg voor geschikte kleding, passend bij jouw job
De kleding tijdens de fotoshoot is zeker belangrijk. Ondanks dat er op andere sites staat dat dit bij een profielfoto minder van belang is, omdat je grotendeels alleen je gezicht ziet. Ik ben het daar niet mee eens. Wie zegt dat je tijdens de shoot niet ook een aantal halftotaal foto’s laat maken?
Profielfoto LinkedIn: ga voor professionaliteit in je gehele uitstraling, dus ook de kleding
Let er bij de kledingkeuze op dat deze passend is bij je job, maar zeker ook bij jou als persoon. Ben je niet gewend in een colbertje te lopen, doe dit dan niet speciaal voor de foto wel aan. Je zult je niet erg comfortabel voelen en dit kun je terugzien op de foto’s.
Het belangrijkste is dat je kleding past bij de verwachtingen van je connecties. Kleed je zoals je zakenrelaties je ook zullen treffen tijdens een meeting of je dagelijkse werk.
Als je meerdere kledingsets mee neemt kun je ook wisselen van zakelijk naar bijvoorbeeld iets meer casual.
(Binnenkort komt er een artikel online met meer kledingtips)
Tip 8: Herkenbaarheid in jouw foto
Herkenbaarheid zit hem vooral in dat je herkenbaar bent als jezelf. Dit heeft te maken met kleding, uitstraling, pose en locatie. Een locatie die voor jou je werkveld typeert is juist heel mooi om te gebruiken in je profielfoto. Dat de achtergrond dan iets drukker kan zijn moet je in deze voor lief nemen. Bij het fotograferen zal ik als fotograaf er wel op letten dat de achtergrond niet te scherp wordt. Dan is deze alsnog niet te druk.
Tip 9: Gebruik op diverse plekken dezelfde foto, dit zorgt voor herkenbaarheid
Het is handig om op diverse kanalen dezelfde foto te gebruiken. Als je bijvoorbeeld op je website, email handtekening, LinkedIn en facebookpage dezelfde foto gebruikt wordt dit herkend. Ook wordt dat als extra betrouwbaar gezien. Bij grote merken is dit het logo. Ben je zzp’er of bedrijfseigenaar, dan ben je zelf het logo van je bedrijf.
Tip 10: Kijk in de camera
De bezoeker van jouw pagina wil contact met jou, dan is de bezoeker aankijken wel zo vriendelijk.
Soms is het mooi om bij portretfoto’s langs de camera te kijken, maar gebruik dit dan vooral als afwisseling tijdens de fotoshoot. Als hoofdfoto op je profiel zou ik eerder adviseren om voor een foto te kiezen waar je in de camera kijkt.
Tip 11: Sta naar je pagina toegedraaid
Vaak kijkt het makkelijker en rustiger als jij op je profielfoto een klein beetje naar je pagina toegedraaid staat. Je profielfoto staat linksboven in, dan sta je dus een beetje naar rechts gedraaid (vanuit het oog van de camera gezien).
Tip 12: Test meerdere profielfoto’s
Uiteraard kun je je collega’s, vrienden en kennissen om hun mening vragen, zij kunnen goed beoordelen of jouw foto een mooie versie van jezelf weergeeft.
Twijfel je nog? dan kun je op photofeeler.com meerdere profielfoto’s testen. Je kunt hier een aantel foto’s uploaden en deze worden dan door andere bezoekers op diverse punten beoordeeld. Je foto’s krijgen dan een ranking op onder andere betrouwbaarheid en professionaliteit.
Tip 13: Een profielfoto hoeft niet perse in een studiosetting
Bij profielfoto’s voor LinkedIn denken veel mensen gelijk aan een foto met een neutrale (witte of grijze) achtergrond. Dit is zeker geen must, want juist buiten op locatie kun je ook geweldige portretten schieten. Het voordeel is dat je ook gelijk meer context aan je foto’s mee kunt geven! En dat de fotograaf gelijk wat andere foto’s kan schieten. Dan heb je wat meer afwisseling en kun je de foto’s gelijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld je website. Werk je veel in regio Rotterdam? Laat dan ook een aantal herkenbare foto’s in jouw werkgebied maken! En de profielfoto voor LinkedIn zit er dan sowieso ook tussen.
Tip 14: Laat een profielfoto maken in een bepaalde (omgevings)context
Voor de afwisseling kun je uiteraard ook een aantal foto’s laten maken tijdens een shoot die een bepaalde context hebben. Bijvoorbeeld passend bij de functie die je bekleed, de locatie waar je werkt, je werkveld etc.
het voorbeeld hieronder is daar een mooi voorbeeld van. De locatie, vlag en uitstraling past bij een bedrijfsdirecteur en dat maakt een goede eerste indruk
Samenvatting
Een professionele LinkedIn profielpagina begint met de juiste foto. Een profielfoto is echt de beste manier om een geweldige eerste indruk te maken. Daar is professionaliteit voor nodig, zowel in fotografie als uitstraling. Denk daar van te voren goed over na. Er zijn geen wetten voor, maar wel een aantal zaken die belangrijk zijn en jouw profielfoto beter maken door er van te voren goed over na te denken.
De bovenstaande tips zijn geschreven uit ervaring van mij als professioneel fotograaf. De tips zijn geschreven vanuit mijn werkwijze en komen het beste tot zijn recht als je een shoot bij mij zou boeken.
Share dit met je netwerk!
Ja, ik wil een scherpe offerte!
Vul formulier in om informatie/offerte aan te vragen
"*" geeft vereiste velden aan