06 54 97 41 70 [email protected]

Aiai, de corona crisis…we kunnen het woord eigenlijk niet meer horen. Waar het toch lang een soort ‘ver van mijn bed show’ was is dit nu real. Het begon met het advies iets vaker de handen te wassen, geen handen meer te geven en te niezen in de elleboog. Daarna kwam al snel het zoveel mogelijk thuis werken, thuisblijven bij verkoudheid. En daarna zelfs gewoon thuisblijven, behalve als je écht niet anders kon. En nu gisteravond kregen we in een persconferentie te horen dat er zoals Rutte het omschreef een ‘intelligente lockdown’ komt. Gewoon thuisblijven, 1 gezinslid die boodschappen mag doen, geen groepen op straat. En voor de business wellicht het meest ingrijpende…tot 1 juni geen bijeenkomsten. Eigenlijk gelden alle bovenstaande maatregelen dus t/m mei.

Even een korte terugblik kwa data:
Er werd al geadviseerd om te hoesten/niezen in de elleboog, regelmatig je handen wassen en afdrogen met papieren doekjes
6 maart: Er gelden strengere aangescherpte maatregelen voor Brabant
9 maart: Oproep om geen handen te schudden
12 maart: Aangescherpte maatregelen. Kwa business voor mij het ingrijpendste: alle events boven de 100 personen worden verboden.
15 maart: De scholen gaan dicht. Horeca gaat dicht
23 maart: Nog scherpere maatregelen. Rutte noemt dit een ‘intelligente lockdown’

Bekijk mijn overdenkingen per week:
WEEK 1: Vervelen? Zeker Niet
WEEK 2: De Intelligente lockdown
WEEK 3: Wordt vervolgd….
WEEK 4: Een portretshoot op de planning
WEEK 5: Fotoshoot time
WEEK 6: We gaan gewoon verder!

WEEK 7 EN 8: Nieuwe persconferentie en routekaart
WEEK 9 EN 10: Opening van de scholen en eindelijk weer een representatieve coupe
WEEK 11: Opening-up…laatste update

Hoe ging week 1 (16-20 maart): Vervelen? Zeker niet!

Inmiddels is het meer dan een week geleden dat het bericht kwam dat alle events (met meer dan 100 personen) gecanceld zouden worden. Dat betekende voor mij dus dat de komende tijd een stuk rustiger zou worden. Eigenlijk vrij snel daarna bleek wel dat eigenlijk alle opdrachten de komende tijd geen doorgang zouden kunnen vinden. Wow, dat is balen, we zijn echt in een slechte film beland. Bizar is een understatement!

En dan zou je zeggen…opeens heb je tijd genoeg. Na een week bijna niet de deur uit te gaan kan ik de balans opmaken. Tenminste de balans voor deze week (16-20 maart).

Ojee, annuleringen!

Deze week heb ik mij totaal niet verveeld. Het begin van de week was vooral wat hectisch door de annulering van de opdrachten en de communicatie die daar bij komt. Dit nieuws overvalt je toch een beetje, al zag je het (als je realistisch na zou denken) best aankomen. Je kijkt naar landen om je heen en dan zie je dat er daar zoveel beperkingen gelden, dan ga je wel denken dat dat hier ook gaat gebeuren.
Dat neemt niet weg dat het zuur is, ik denk dat er in 1 klap ruim € 5.000,- aan opdrachten geannuleerd is. En dan heb ik het nog niet over alles wat in optie staat/stond, wat ook wellicht gaat vervallen. Dan zijn er nog lopende aanvragen (die op lange termijn geschoven worden) en de opdrachten die ook nog binnen zouden gaan komen.

Het resultaat voor nu is dat mijn agenda de komende weken gewoon leeg is. Wellicht dat er nog druppelsgewijs een kleine opdracht binnenkomt. Maar het fotograferen van events zal voorlopig niet gebeuren (ook niet snel na 6 april ga ik vanuit), portretfotografie (vooral van meerdere personen) ligt ook stil…de kantoren zijn immers grotendeels leeg en hoe hou je 1,5 meter afstand? Ja dat afstand houden kan best, maar je kunt geen foto’s laten zien. Je kunt ze wel laten zien natuurlijk, ook op de laptop oid. Dan moet je toch 1,5 meter afstand houden en dat maakt het zoveel minder persoonlijk. Ik zou (ook al zou ik nu best wat inkomsten kunnen gebruiken) adviseren om dit even voor ons uit te schuiven naar een moment dat het wel goed uit te voeren is. Ideaal is het dus zeker niet, laten we het dan een aantal weken opschuiven.

En wat ik dan zoal doe deze dagen?

En nu, wat doe ik deze dagen? Begin van de week was hectisch kwa annuleringen en alles hier rond heen. Mails, bellen en nu de agenda toch leeg was (maandag stonden er 3 shoots op de planning) ben ik begonnen met het afmaken van werk van vorige week. Dinsdag had ik vrij gepland vanwege mijn verjaardag. Niet dat ik dit uitgebreid heb gevierd, maar gezien het weer zijn we toch even een rondje gaan lopen buiten. Woensdag was voor mij een dag van voorbereiding van de rest van de week. Boodschappen, huis opruimen en mijn zoontje die eind van de dag bij mij komt. En daar is gelijk mijn planning voor donderdag en vrijdag, want dat zijn de huiswerkdagen van Jack. Zelf probeer ik tussendoor ook nog een en ander te doen kwa werk. En dat zijn dan ook een aantal projecten van vorige week en eerder die nog af moeten. Vooral foto’s bewerken, afleveren, slideshows maken etc.

Ik verwacht eigenlijk vanaf maandag/dinsdag (week 2 van de maatregelen) dat alles helemaal rond en afgeleverd is. En vanaf dat moment is mijn agenda ook flink leeg. Kwa afspraken is dat sowieso al het geval, maar kwa nabewerken en afmaken van achterstallig werk is dan ook alles wel af.

Dus heb ik mij verveeld tot nu toe? Zeker niet! Ik heb nog geen minuut ge-netflixt, weinig tot niet extra gesport, nog niet op de bank gehangen etc etc. Eigenlijk is er van alles wat bij ‘verveling’ hoort nog niet gekomen. Gelukkig ook maar!

De komende tijd….

En of ik mij ga vervelen? Dat staat niet op de planning. Er zijn zoveel dingen die ik nog op kan pakken. Administratie bijwerken, website bijwerken, nieuwe plannen maken…voor als het ooit weer ‘normaal’…Ennnn nog meer nieuwe plannen uitvoeren. Eigenlijk alles waar ik in mijn oh zo drukke afgelopen maand niet aan toe ben gekomen. En naast dit alles ben ik ook gedeeltelijk onderwijzer, want mijn zoontje is thuis en de helft van de week ben ik hiervoor verantwoordelijk.

Ook zou ik wel extra willen gaan sporten. Normaal sport ik wel regelmatig, maar schiet dit er bij drukte al snel bij in, want opdrachtgevers gaan voor. Afleveren van foto’s gaat voor, nieuwe opdrachten gaan voor. De komende weken is er wellicht wel meer tijd voor en dan pak ik extra de tijd om dit op te pakken.

En eigenlijk is datgene wat we vooral moeten doen, geduld hebben, afwachten, maar vooral niet in paniek raken. Het zijn gewoon f*cking onzekere tijden, voor iedereen, mij als ondernemer niet uitgezonderd.

Maar ondanks dat alles gaan we er vol tegenaan.

De boel de boel laten…

Afgelopen week heb ik alles een beetje laten bezinken. Er komt zo giga veel op ons af…nieuws, maatregelen, business, persoonlijk. Super heftig voor de samenleving, voor mensen persoonlijk en voor de business. Hoe ga je daar mee om? Ik heb zelf wel het gevoel dat ik dat echt even op mij in moest laten werken….waar ik zie en merk dat de activiteit op de social media echt heel hoog is geworden (logisch ook!), heb ik er zelf even gekozen om social media activiteit niet op te pakken. Ik heb socialmediawise ‘de boel even de boel gelaten’. De komende weken zal ik zeker weer actiever worden, maar afgelopen week had ik daar zelf even niet de drive voor.

 

En voor iedereen…mede ondernemers, collega fotografen, mensen in loondienst en vooral de mensen in vitale beroepen: Stay safe, let op elkaar en we komen er sterker uit!

Week 2: 23 maart, De ‘intelligente lockdown’

Dat is zoals Rutte het noemde in de persconferentie op 23 maart. Alle maatregelen werden aangescherpt en deze gelden t/m mei.
Persoonlijk had ik hier in mijn achterhoofd al wel rekening mee gehouden, maar je hoopt dan toch dat alle maatregelen iets minder lang zouden duren.

Wat dit betekent? Dat er pas vanaf juni kans is dat er events doorgang vinden. Maar alles is afhankelijk hoe de stand van zaken tegen die tijd is.
Zelf verwacht ik niet dat opdrachtgevers nu massaal in juni events gaan organiseren, dit ligt dan waarschijnlijk tot aan de zomer stil.
Of portretopdrachten doorgang vinden na die tijd? Ook dat is nog maar de vraag.

Al met al is het (voor iedereen) een super onzekere tijd. Mijn business ligt nu stil en de verwachting is dat er t/m mei niet heel veel werk is. Wellicht dat er mondjesmaat kleine opdrachten binnen gaan komen, maar ik reken daar niet op.

Hoe gaan we deze tijd overleven? Hele goede vraag, ik hoop in ieder geval dat alle opdrachtgevers wél gewoon de openstaande facturen blijven betalen. Er staat nog best wat open aan facturen en zolang deze betaald worden, kan ik op dit moment in ieder geval de kosten betalen. Dat er dan verder geen inkomen is, daar zal ik doorheen moeten.

Bussinesswise heb ik in 1 klap (of in meerdere fases) een van de meest hoopgevende starts van een jaar (in januari kreeg ik 51 aanvragen, welke uiteraard niet allemaal door zouden gaan, maar hoopgevend was dat wel) zien veranderen in wellicht mijn slechtste jaar sinds mijn fulltime start in 2012.

Wat zijn mijn plannen deze week?


Op dit moment ben ik nog bezig met het nabewerken van 2 shoots. 2 portretshoots die ik op locatie gemaakt heb bij opdrachtgevers, hier gaat nog best wat tijd in zitten.
Verder ga ik mijn activiteit op de diverse social media opvoeren. En alle foto’s uit 2019 wil ik nog uitzoeken om de diverse portfolio’s aan te vullen. Er ligt nog genoeg materiaal op de planken.
Een dezer dagen komen er ook diverse magazines uit met veel werk van mij, ook zal ik dat delen als dit uit komt.

Wil je mij volgen op de socials?
Connect op LinkedIn
Volg op Facebook
Volg op Instagram
Volg op Tumblr (dit zijn vaak crossposts van bovenstaande kanalen)
Volg op Twitter

Later deze week ben ik ook nog 2 dagen met Jack (mijn zoontje) thuis, waar we huiswerkdagen hebben. Ik probeer dan tussendoor zo goed en zo kwaad als het kan mijn eigen werk ook nog te doen. Als het goed is zijn er dan geen lopende projecten meer en kan ik andere werkzaamheden op pakken.

En het belangrijkste is om echt positief te blijven!!

Als je, zoals het er nu naar uitziet, maanden binnen zit en je je business op ziet drogen…moet je positief blijven!! En dat ben en blijf ik altijd. Er zijn eerder echt al wat rustigere periodes geweest, meestal van een paar weken tijden de zomerperiode. En dan komt het ook echt altijd goed.
Nu is deze crisis wel meer omvattend en niet te begrijpen. Maar ik reken er op dat de tijd hierna weer beter wordt en dat de business weer door gaat draaien. En wellicht beter wordt dan ooit tevoren!!

En alle fotografie opdrachten zijn af!

Het is inmiddels zondag van week 2. Zojuist heb ik de laatste Wetransfers de deur uit gedaan met de laatste shoots die af moesten. Het enige dat er nog op de planning staat zijn wat ‘verloren foto’s’ van eerdere opdrachten. Er komen altijd nog wat vragen of ik toch nog een andere foto wil/kan leveren en deze moeten dan ook nog nabewerkt worden.
Vanaf nu is mijn ‘verplichte’ dus helemaal leeg, geen opdrachtgevers die ergens op wachten en geen moetjes meer. Maarrrr dat betekent niet dat ik nu niks meer te doen heb. Ik ben inmiddels hard bezig om mijn website te upgraden, marketingplannen te maken en te zorgen dat ik hier sterker uit kom dan ik erin ga.

Week 3…Ik mis de dagelijkse shoots

Inmiddels wordt het een soort ‘dagboek in crisistijd’.
Elke week ga ik proberen een stuk te schrijven hoe het nu gaat, wat ik zoal doe en hoe ik mijn dagen besteed. Rond mij heen zie ik best veel mensen die het wat moeilijker hebben, onzeker zijn en last hebben van het niks doen, of in ieder geval het binnen blijven. We zijn allemaal zo gewend om altijd ‘on the run’ te zijn. Als fotograaf ben ik gewend elke dag met deadlines bezig te zijn en dus altijd een soort van druk te ervaren.
Ik heb nu wel een innerlijke rust wat betreft leven zonder deadlines, maar toch is er ook onrust door de toch wat uitzichtloze situatie waar we nu in zitten. Wie zegt dat in juni alles weer voorbij is en de economie weer draait? Niemand weet het en als je daar teveel over na gaat denken dan stemt dat je niet heel positief.
Maar uiteindelijk probeer ik in deze tijd juist de voordelen te pakken die er zijn. Ik pak gewoon zoveel mogelijk op waar ik normaal echt niet aan toe kom.

De dagelijkse fotoshoots…

Wat ik wel nu echt al mis? Dat zijn de dagelijkse shoots. Ik ben zo gewend om elke dag on the road te zijn naar opdrachtgevers, mooie bedrijven, zzp’ers. Naar iedereen met een drive om mooie fotografie te gebruiken…dat mis ik! Ik gedij het beste als ik elke dag lekker kan shooten op de meest diverse locaties!
Dit heb ik eigenlijk ook al bij een (korte) vakantie. Dan heb ik aan het eind toch echt weer zin om de shoots op te pakken. Daarintegen zijn de deadlines soms iets minder in verband met de onrust en het ’s avonds door moeten werken om alles op tijd af te hebben. Maar dat hoort gewoon bij het werk en is verder prima natuurlijk.

En meer werkzaamheden?

Deze week stond verder ook vooral in het teken van thuiswerken. Nu de laatste shoots afgeleverd zijn richt ik me meer op de ‘randzaken’, zoals website optimalisatie. Zodra de crisis over is en de economie langzaam weer opstart moet ik er Google technisch beter voor staan. Dat betekent vooral SEO werkzaamheden.
Persoonlijk gezien richt ik mij op de dagen dat het kan op het verbeteren van mijn fitheid. Sporten, in mijn geval vooral hardlopen, is hetgene wat ik dan het meeste doe. Dan gaat het niet om uren hardlopen, maar korte rondjes om lekker in beweging te blijven. Want ik loop nu een stuk minder dan op dagen dat ik aan het fotograferen ben.
De helft van de week zit ik met mijn zoontje aan tafel, hij maakt zijn huiswerk en ik ben tussendoor ook aan mijn werk bezig. En we proberen het ook gezellig te maken.
Het voordeel is dat er nu vooral veel quality time is, want normaal gesproken ben ik heel veel weg en regelmatig ook wat later thuis (vooral bij events)

Week 4, een portretshoot op de planning…

En we zijn aangekomen bij week 4. Op zich zijn er geen exacte nieuwe plannen, op zich gaat het op deze manier prima. Er zit genoeg afwisseling in mijn week. Ik kom nog steeds alleen buiten de deur voor een boodschapje en een rondje hardlopen.

De laatste annuleringen

Deze week start met wat mails naar opdrachtgevers. De laatste portretshoots worden ook t/m mei uit de agenda gehaald. Deze waren nog niet geannuleerd, gezien we de situatie even af moesten wachten. Het positieve is wel dat een groot gedeelte van de opdrachten waarschijnlijk later in het jaar ingepland gaat worden. Uiteraard hoop ik dat de business dan weer opgepakt kan worden.
Ook kreeg ik op maandag een belletje met bevestiging van een portretshoot op locatie. Ik ga een burgemeester en wethouders fotograferen op locatie. Dit zullen individuele portretten worden. In eerste instantie was de aanvraag ook voor een aantal groepsfoto’s, maar dat gaat in deze periode uiteraard niet lukken.
Deze week startte ik ook met een fijne buiten work-out in Het Park en een brainstormsessie, goed om het brein te prikkelen met beweging, zowel fysiek als met brainstormen.
Er was bijna niemand op straat en in het park, dus het afstand houden ging prima! Ik heb voor mijn work-outs een ‘vaste plaats’ in Het Park, een van de rustigste stukjes.
Later deze week ga ik in ieder geval van huis voor een portretshoot. Dat is in deze tijd al een lichtpuntje, even lekker fotograferen. Binnen de regels uiteraard, we schieten gewoon met de 85 of 70-200. Dan is er genoeg afstand!

Je zou zeggen, ben je al blij met 1 shoot? Ja in deze tijd is dat zeker al fijn, gezien alles geannuleerd was.
In een normale week zou dit echt heel slecht zijn, als ik dit vergelijk met een week half februari…toen fotografeerde ik nog meer dan 15 shoots in 1 week (van kleinere opdrachten tot een dagdeel fotografie)

Portretshoot volgens de coronaregels

Woensdag fotografeerde ik een portretshoot op locatie. Geheel volgens de regels die nu gelden…meer dan 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden etc.
Dit is prima te doen, dus op deze manier kan ik dit zeker bij meerdere opdrachtgevers doen, indien er een plek is die genoeg ruimte biedt.
Ik zette de mobiele studio op en op deze locatie fotografeerde ik een burgemeester en wethouder en binnenkort ga ik waarschijnlijk nogmaals langs om een aantal personen te fotograferen.

Links zie je de opstelling. Doordat ik een 70-200mm lens gebruik neem ik voldoende afstand en is dit heel goed te doen volgens de regels.

Thuiswerken en paasviering…

Verder stond deze week in het teken van thuiswerken en paasviering. Jack heeft deze week weinig huiswerk….donderdag staat in het teken van paasviering. En vrijdag is het goede vrijdag, dus geen echt huiswerk in het tweede deel van deze week. Dit geeft wel even rust, maar echt veel werk komt er dan niet uit mijn handen helaas, maar er zijn nog zoveel weken te gaan. Genoeg tijd om te werken dus.

En wat brengt de toekomst?

Nu ik meer over de iets verdere toekomst na ga denken is de vraag hoe ik mijn business meer ga vormen naar de regels, wat kan wel en wat kan niet? Het gaat er uiteraard naartoe dat we de rest van het jaar (of langer) naar een 1,5 meter economie toe gaan. En dit is in het grootste gedeelte van mijn business prima te doen! Portretfotografie en bedrijfsfotografie kan dan ook echt prima ingepland gaan worden.
En dat betekent dat ik ook echt alles weer op moet gaan starten zodra dit mogelijk is.
Nu is de remedie wel ‘blijf zoveel als mogelijk thuis’, maar ik kan thuis niet mijn werk doen en direct mijn omzet draaien. Dat betekent dat ik wel de deur uit zou moeten gaan.

En naast fotograaf ben ik steeds meer bezig met online business, dus ook daar komt steeds meer vorm in. En wellicht ga ik dit op korte termijn combineren 🙂
Plannen te over dus!

Week 5: Fotoshoot time!

Deze week was niet heel veel anders dan de andere weken.
Deze stond voor mij vooral in het teken van online werken, thuiswerken en wat andere klusjes.

Maandag was het pasen, dus dat was vooral een moment van thuis zijn en werken.

Dinsdag stond er een fotoshoot op de planning. Voor een opdrachtgever fotografeerde ik met de mobiele studio een aantal nieuwe medewerkers.
Op locatie zette ik de mobiele studio op voor de fotografie van nieuwe medewerkers.
KIJK HIER VOOR DE MOGELIJKHEDEN VAN PORTRETFOTOGRAFIE VAN MEDEWERKERS >>
Ook kwam er een selectie binnen van een shoot die ik vorige week heb gedaan. Dus heb ik ook weer wat nabewerking gedaan.

Later in de week was er zeker vooral veel huiswerktijd. dat betekent verdiepen in rekenen, spelling en taal.
Als de situatie dan zo is, is het ook leuk om op deze manier met je kind bezig te zijn!

 

Week 6: We gaan gewoon verder!

Inmiddels zijn we aanbeland in week 6. Dat betekent dat we op dit moment al echt een hele tijd intelligente lockdown hebben.
Op de socials hoor ik veel geluiden van mensen die het zat zijn, weer aan de slag willen en weer naar buiten willen. De vraag is, gaan we een (fikse) versoepeling krijgen of blijven we op dit moment nog op deze manier aan huis gekluisterd? Dinsdag is de persconferentie en weten we meer.

Voor mezelf heb ik een duidelijke structuur in de dagen.
De dag begin ik, onveranderd, met een bakje koffie en ontbijt. Ik zet geen wekker, maar ben standaard voor 8 uur wakker en ‘up and running’! Dan start ik met een lekkere work-out, juist nu heb ik als doel om nog fitter de quarantaine uit te komen dan in te gaan!
En datzelfde geldt voor mijn bedrijf, ik kom er fitter uit dan ik erin ging! Voor mij is mijn fitheid direct verbonden met de fitheid van mijn bedrijf.
Daarna ga ik met de dagelijkse werkzaamheden aan de slag. Ik maak per dagdeel (blokken van 2 uur) een planning in Evernote. Dit deed ik overigens ook voor de hele lockdown al. Structuur en planning is de basis van een bedrijf, zo ook voor mij.

Dinsdag: De persconferentie!
Deze persconferentie was ver van te voren een moment waar iedereen naartoe leefde. Veel maatregelen zouden in ieder geval t/m 28 april gelden, waarbij op 21 april (vandaag) een persconferentie gegeven zou worden met betrekking tot de maatregelen.
Zoals wel verwacht zijn er niet directe versoepelingen van de maatregelen aangekondigd. De scholen gaan per 11 mei open, wat voor mij betekent dat Jack vanaf dan geen (thuis)huiswerk meer thuis hoeft te doen. Dit is voor mij wel een aanpassing, want dan kan ik weer meer werk gaan doen.
De exacte indeling van de dagen wordt later pas bekend, gezien de klassen om en om les gaan krijgen als ik het goed begrijp.

Verder worden events verboden t/m augustus. Dat betekent dat ik de komende maanden in ieder geval nog geen events zal kunnen fotograferen.

Verder blijven de meeste maatregelen wel van kracht.

Zelf ga ik mijn marketing weer verder oppakken en ga ik de komende tijd weer steeds meer aan de slag. Ik merk dat er toch weer meer vraag naar fotografie komt.
Binnen de geldende regels is er zeker fotografie mogelijk!

WELKE FOTOGRAFIE IS TIJDENS DEZE PERIODE MOGELIJK? BEKIJK HET HIER >>

Mijn plannen de komende week:
✅ Weer volle bak marketing knallen
✅ Sporten voor een ultieme fitheid
✅ Online werkzaamheden ontplooien
✅ Enkele video’s opnemen, voor een aantal nieuw toegevoegde pagina’s

Week 7 en 8: Nieuwe persconferenie en routekaart

In de dagelijkse gang van zaken verandert er momenteel vrij weinig. Ik doe mijn dingen zoals ik die tot nu toe doe en er is niet veel verandering.

Op 6 mei volgde er een persconferentie met hoe het er de komende tijd uit gaat zien. De zogenaamde routekaart werd gepresenteerd en we krijgen perspectief!
Fijn dat er zicht aan het eind van de locksdown-tunnel lijtk te zijn.
Kappers gaan volgende week open en kinderen gaan weer part-time naar school, dat zijn een aantal veranderingen.

Voor mij geen super grote veranderingen, maar nu het een en ander weer open gaat hopen we op een beetje meer herstel van de economie op korte termijn. Of in ieder geval hopen we dat de opdrachten langzamerhand weer opgepakt gaan worden.

En als ik mijn mailbox zie dan lijkt het hoopgevend…

Week 9 en 10: Opening van de scholen en eindelijk weer een representative coupe

In week 9 gaan de scholen weer gedeeltelijk open, wat iets meer werk tijd betekent voor mij. En eindelijk kan mijn quarantaine coupe geknipt worden. Zo kan ik weer representatief naar de opdrachtgevers, want als er iets belangrijk is in mijn werk is het wel dat ik representatief uit moet zien.
Als fotograaf zie ik mijzelf echt als zakelijk dienstverlener (ik fotografeer 99% business2business). Dan is een nette coupe wel een van de zaken waar ik altijd zeker aandacht aan besteed.

Deze week stond er weer een portretshoot op de planning. Ik fotografeerde enkele medewerkers op locatie in Vlaardingen.

Week 10 (19 mei) was de volgende en voorlopig laatste persconferentie. Dit was een uitgebreide en hier werden alle versoepelingen stap voor stap uitgelegd.
De aangekondigde versoepelingen in de vorige persconferentie gaan doorgang vinden, omdat de cijfers op dit moment hier mogelijkheden toe geven.

Voor mijzelf is het nu zaak om alles op orde te hebben en steeds meer op te starten. Uiteraard kan en kon ik al bijna al mijn opdrachten doen binnen de geldende maatregelen en richtlijnen. Nu is de zet aan de opdrachtgevers om het vertrouwn te hebben! Samen komen we hier zeker uit en als opdrachtgevers het vertrouwen hebben dan valt de economische klap ook wellicht mee.

Week 11: Opening-up…laatste update

Week 11 is op dit moment de laatste update van dit (toch best uitgebreide) blog artikel over de coronacrisis en wat dit met mij en mijn bedrijf doet.

Ik heb de afgelopen weken als een soort van ‘harde reset’ ervaren. Noodgedwongen, dat wel, maar als het dan toch moet….maken we er het beste van. Nu de versoepelingen door gaan wil ik ook echt aan de slag.

Even terugkijkend naar de afgelopen periode ben ik deze best goed doorgekomen. Ondanks dat het gewoon echt bizar is wat er gebeurt op dit moment en wat er de afgelopen weken gebeurd is. Van het ene op het andere moment stopt je business, met een omzetverlies van minimaal 90% in april.

Hiernaast zie je de grafiek van de omzet en kosten (groen is de omzet). Zonder de uiteindelijke cijfers, deze doen er niet echt toe. het gaat meer om de illustratie van de situatie.

Januari is altijd een opstartmaand, met relatief hoge kosten (facturatie van onder andere jaarabonnementen) en iets minder omzet. Dit heeft vooral met de b2b markt te maken, waar bedrijven januari vaak een opstart maand hebben en het niet heel druk is kwa opdrachten.
Februari herstelt zich dit en je ziet hoe maart is gegaan. De grafiek is met omzet t/m tweede week maart. Na die week werd alles uit de agenda gehaald…geen facturen meer en alle opdrachten geannuleerd. De groene lijn zou dus minimaal 2x zo hoog moeten zijn in maart.

In april moest er flink wat geld bij, geen omzet, wel kosten. En in mei is het net kosten dekkend…dat betekent dat er uiteindelijk geld bij moet natuurlijk, want als er geen winst wordt gemaakt is er ook geen inkomen.

En de werkelijke kosten zijn nog hoger. Afschrijvingen en benzinekosten zijn hierin nog niet meegenomen. Dan zijn de benzinekosten ook niet heel hoog als er geen opdrachten zijn.

Deze grafiek geeft dus heel duidelijk weer wat een vrije val er is geweest…

Ik kan nog niet evalueren wat de hele crisis met mijn bedrijf doet en heeft gedaan. De toekomst zal het leren, want ik heb eerlijk gezegd nog geen idee hoe de rest van het jaar zal gaan lopen kwa omzet.
Ik heb er zeker alle vertrouwen in dat het goedkomt. Je kan ook niet anders, je moet wel. En de afgelopen jaren heb ik echt een bloeiende business opgebouwd en dit groeide nog elk jaar en eigenlijk stond 2020 stiekem op het punt om een van de beste jaren tot nu toe te worden….maar helaas mocht het nu niet zo zijn. Maar daar ben ik niet de enige in, dat is zeker waar en besef ik mij ook heel goed. Waarschijnlijk zijn er bedrijven die het veel zwaarder hebben! Vooral wanneer je meerdere medewerkers hebt, geen omzet hebt en hoge huur voor een pand etc, dan kan dit nog pittiger zijn.

En een oproep aan mijn opdrachtgevers, vaste opdrachtgevers en potentiële toekomstige opdrachtgevers: Kom maar op met alle mooie opdrachten! We zijn met zijn allen de economie! Heb je het budget? Besteed het bij de professional, de fulltime fotograaf en ondernemer…juist nu!! Ik ben je graag van dienst, ik heb er zin in en binnen de richtlijnen is bijna alles weer mogelijk!

Share dit met je netwerk!