06 54 97 41 70 [email protected]
Aiai, de corona crisis…we kunnen het woord eigenlijk niet meer horen. Waar het toch lang een soort ‘ver van mijn bed show’ was is dit nu real. Het begon met het advies iets vaker de handen te wassen, geen handen meer te geven en te niezen in de elleboog. Daarna kwam al snel het zoveel mogelijk thuis werken, thuisblijven bij verkoudheid. En daarna zelfs gewoon thuisblijven, behalve als je écht niet anders kon. En nu gisteravond kregen we in een persconferentie te horen dat er zoals Rutte het omschreef een ‘intelligente lockdown’ komt. Gewoon thuisblijven, 1 gezinslid die boodschappen mag doen, geen groepen op straat. En voor de business wellicht het meest ingrijpende…tot 1 juni geen bijeenkomsten. Eigenlijk gelden alle bovenstaande maatregelen dus t/m mei.

Even een korte terugblik kwa data:
Er werd al geadviseerd om te hoesten/niezen in de elleboog, regelmatig je handen wassen en afdrogen met papieren doekjes
6 maart: Er gelden strengere aangescherpte maatregelen voor Brabant
9 maart: Oproep om geen handen te schudden
12 maart: Aangescherpte maatregelen. Kwa business voor mij het ingrijpendste: alle events boven de 100 personen worden verboden.
15 maart: De scholen gaan dicht. Horeca gaat dicht
23 maart: Nog scherpere maatregelen. Rutte noemt dit een ‘intelligente lockdown’

Bekijk mijn overdenkingen per week:
WEEK 1: Vervelen? Zeker Niet
WEEK 2: De Intelligente lockdown
WEEK 3: Wordt vervolgd….

Hoe ging week 1 (16-20 maart): Vervelen? Zeker niet!

Inmiddels is het meer dan een week geleden dat het bericht kwam dat alle events (met meer dan 100 personen) gecanceld zouden worden. Dat betekende voor mij dus dat de komende tijd een stuk rustiger zou worden. Eigenlijk vrij snel daarna bleek wel dat eigenlijk alle opdrachten de komende tijd geen doorgang zouden kunnen vinden. Wow, dat is balen, we zijn echt in een slechte film beland. Bizar is een understatement!

En dan zou je zeggen…opeens heb je tijd genoeg. Na een week bijna niet de deur uit te gaan kan ik de balans opmaken. Tenminste de balans voor deze week (16-20 maart).

Ojee, annuleringen!

Deze week heb ik mij totaal niet verveeld. Het begin van de week was vooral wat hectisch door de annulering van de opdrachten en de communicatie die daar bij komt. Dit nieuws overvalt je toch een beetje, al zag je het (als je realistisch na zou denken) best aankomen. Je kijkt naar landen om je heen en dan zie je dat er daar zoveel beperkingen gelden, dan ga je wel denken dat dat hier ook gaat gebeuren.
Dat neemt niet weg dat het zuur is, ik denk dat er in 1 klap ruim € 5.000,- aan opdrachten geannuleerd is. En dan heb ik het nog niet over alles wat in optie staat/stond, wat ook wellicht gaat vervallen. Dan zijn er nog lopende aanvragen (die op lange termijn geschoven worden) en de opdrachten die ook nog binnen zouden gaan komen.

Het resultaat voor nu is dat mijn agenda de komende weken gewoon leeg is. Wellicht dat er nog druppelsgewijs een kleine opdracht binnenkomt. Maar het fotograferen van events zal voorlopig niet gebeuren (ook niet snel na 6 april ga ik vanuit), portretfotografie (vooral van meerdere personen) ligt ook stil…de kantoren zijn immers grotendeels leeg en hoe hou je 1,5 meter afstand? Ja dat afstand houden kan best, maar je kunt geen foto’s laten zien. Je kunt ze wel laten zien natuurlijk, ook op de laptop oid. Dan moet je toch 1,5 meter afstand houden en dat maakt het zoveel minder persoonlijk. Ik zou (ook al zou ik nu best wat inkomsten kunnen gebruiken) adviseren om dit even voor ons uit te schuiven naar een moment dat het wel goed uit te voeren is. Ideaal is het dus zeker niet, laten we het dan een aantal weken opschuiven.

En wat ik dan zoal doe deze dagen?

En nu, wat doe ik deze dagen? Begin van de week was hectisch kwa annuleringen en alles hier rond heen. Mails, bellen en nu de agenda toch leeg was (maandag stonden er 3 shoots op de planning) ben ik begonnen met het afmaken van werk van vorige week. Dinsdag had ik vrij gepland vanwege mijn verjaardag. Niet dat ik dit uitgebreid heb gevierd, maar gezien het weer zijn we toch even een rondje gaan lopen buiten. Woensdag was voor mij een dag van voorbereiding van de rest van de week. Boodschappen, huis opruimen en mijn zoontje die eind van de dag bij mij komt. En daar is gelijk mijn planning voor donderdag en vrijdag, want dat zijn de huiswerkdagen van Jack. Zelf probeer ik tussendoor ook nog een en ander te doen kwa werk. En dat zijn dan ook een aantal projecten van vorige week en eerder die nog af moeten. Vooral foto’s bewerken, afleveren, slideshows maken etc.

Ik verwacht eigenlijk vanaf maandag/dinsdag (week 2 van de maatregelen) dat alles helemaal rond en afgeleverd is. En vanaf dat moment is mijn agenda ook flink leeg. Kwa afspraken is dat sowieso al het geval, maar kwa nabewerken en afmaken van achterstallig werk is dan ook alles wel af.

Dus heb ik mij verveeld tot nu toe? Zeker niet! Ik heb nog geen minuut ge-netflixt, weinig tot niet extra gesport, nog niet op de bank gehangen etc etc. Eigenlijk is er van alles wat bij ‘verveling’ hoort nog niet gekomen. Gelukkig ook maar!

De komende tijd….

En of ik mij ga vervelen? Dat staat niet op de planning. Er zijn zoveel dingen die ik nog op kan pakken. Administratie bijwerken, website bijwerken, nieuwe plannen maken…voor als het ooit weer ‘normaal’…Ennnn nog meer nieuwe plannen uitvoeren. Eigenlijk alles waar ik in mijn oh zo drukke afgelopen maand niet aan toe ben gekomen. En naast dit alles ben ik ook gedeeltelijk onderwijzer, want mijn zoontje is thuis en de helft van de week ben ik hiervoor verantwoordelijk.

Ook zou ik wel extra willen gaan sporten. Normaal sport ik wel regelmatig, maar schiet dit er bij drukte al snel bij in, want opdrachtgevers gaan voor. Afleveren van foto’s gaat voor, nieuwe opdrachten gaan voor. De komende weken is er wellicht wel meer tijd voor en dan pak ik extra de tijd om dit op te pakken.

En eigenlijk is datgene wat we vooral moeten doen, geduld hebben, afwachten, maar vooral niet in paniek raken. Het zijn gewoon f*cking onzekere tijden, voor iedereen, mij als ondernemer niet uitgezonderd.

Maar ondanks dat alles gaan we er vol tegenaan.

De boel de boel laten…

Afgelopen week heb ik alles een beetje laten bezinken. Er komt zo giga veel op ons af…nieuws, maatregelen, business, persoonlijk. Super heftig voor de samenleving, voor mensen persoonlijk en voor de business. Hoe ga je daar mee om? Ik heb zelf wel het gevoel dat ik dat echt even op mij in moest laten werken….waar ik zie en merk dat de activiteit op de social media echt heel hoog is geworden (logisch ook!), heb ik er zelf even gekozen om social media activiteit niet op te pakken. Ik heb socialmediawise ‘de boel even de boel gelaten’. De komende weken zal ik zeker weer actiever worden, maar afgelopen week had ik daar zelf even niet de drive voor.

 

En voor iedereen…mede ondernemers, collega fotografen, mensen in loondienst en vooral de mensen in vitale beroepen: Stay safe, let op elkaar en we komen er sterker uit!

Week 2: 23 maart, De ‘intelligente lockdown’

Dat is zoals Rutte het noemde in de persconferentie op 23 maart. Alle maatregelen werden aangescherpt en deze gelden t/m mei.
Persoonlijk had ik hier in mijn achterhoofd al wel rekening mee gehouden, maar je hoopt dan toch dat alle maatregelen iets minder lang zouden duren.

Wat dit betekent? Dat er pas vanaf juni kans is dat er events doorgang vinden. Maar alles is afhankelijk hoe de stand van zaken tegen die tijd is.
Zelf verwacht ik niet dat opdrachtgevers nu massaal in juni events gaan organiseren, dit ligt dan waarschijnlijk tot aan de zomer stil.
Of portretopdrachten doorgang vinden na die tijd? Ook dat is nog maar de vraag.

Al met al is het (voor iedereen) een super onzekere tijd. Mijn business ligt nu stil en de verwachting is dat er t/m mei niet heel veel werk is. Wellicht dat er mondjesmaat kleine opdrachten binnen gaan komen, maar ik reken daar niet op.

Hoe gaan we deze tijd overleven? Hele goede vraag, ik hoop in ieder geval dat alle opdrachtgevers wél gewoon de openstaande facturen blijven betalen. Er staat nog best wat open aan facturen en zolang deze betaald worden, kan ik op dit moment in ieder geval de kosten betalen. Dat er dan verder geen inkomen is, daar zal ik doorheen moeten.

Bussinesswise heb ik in 1 klap (of in meerdere fases) een van de meest hoopgevende starts van een jaar (in januari kreeg ik 51 aanvragen, welke uiteraard niet allemaal door zouden gaan, maar hoopgevend was dat wel) zien veranderen in wellicht mijn slechtste jaar sinds mijn fulltime start in 2012.

Wat zijn mijn plannen deze week?


Op dit moment ben ik nog bezig met het nabewerken van 2 shoots. 2 portretshoots die ik op locatie gemaakt heb bij opdrachtgevers, hier gaat nog best wat tijd in zitten.
Verder ga ik mijn activiteit op de diverse social media opvoeren. En alle foto’s uit 2019 wil ik nog uitzoeken om de diverse portfolio’s aan te vullen. Er ligt nog genoeg materiaal op de planken.
Een dezer dagen komen er ook diverse magazines uit met veel werk van mij, ook zal ik dat delen als dit uit komt.

Wil je mij volgen op de socials?
Connect op LinkedIn
Volg op Facebook
Volg op Instagram
Volg op Tumblr (dit zijn vaak crossposts van bovenstaande kanalen)
Volg op Twitter

Later deze week ben ik ook nog 2 dagen met Jack (mijn zoontje) thuis, waar we huiswerkdagen hebben. Ik probeer dan tussendoor zo goed en zo kwaad als het kan mijn eigen werk ook nog te doen. Als het goed is zijn er dan geen lopende projecten meer en kan ik andere werkzaamheden op pakken.

En het belangrijkste is om echt positief te blijven!!

Als je, zoals het er nu naar uitziet, maanden binnen zit en je je business op ziet drogen…moet je positief blijven!! En dat ben en blijf ik altijd. Er zijn eerder echt al wat rustigere periodes geweest, meestal van een paar weken tijden de zomerperiode. En dan komt het ook echt altijd goed.
Nu is deze crisis wel meer omvattend en niet te begrijpen. Maar ik reken er op dat de tijd hierna weer beter wordt en dat de business weer door gaat draaien. En wellicht beter wordt dan ooit tevoren!!

En alle fotografie opdrachten zijn af!

Het is inmiddels zondag van week 2. Zojuist heb ik de laatste Wetransfers de deur uit gedaan met de laatste shoots die af moesten. Het enige dat er nog op de planning staat zijn wat ‘verloren foto’s’ van eerdere opdrachten. Er komen altijd nog wat vragen of ik toch nog een andere foto wil/kan leveren en deze moeten dan ook nog nabewerkt worden.
Vanaf nu is mijn ‘verplichte’ dus helemaal leeg, geen opdrachtgevers die ergens op wachten en geen moetjes meer. Maarrrr dat betekent niet dat ik nu niks meer te doen heb. Ik ben inmiddels hard bezig om mijn website te upgraden, marketingplannen te maken en te zorgen dat ik hier sterker uit kom dan ik erin ga.

Week 3…Ik mis de dagelijkse shoots

Inmiddels wordt het een soort ‘dagboek in crisistijd’.
Elke week ga ik proberen een stuk te schrijven hoe het nu gaat, wat ik zoal doe en hoe ik mijn dagen besteed. Rond mij heen zie ik best veel mensen die het wat moeilijker hebben, onzeker zijn en last hebben van het niks doen, of in ieder geval het binnen blijven. We zijn allemaal zo gewend om altijd ‘on the run’ te zijn. Als fotograaf ben ik gewend elke dag met deadlines bezig te zijn en dus altijd een soort van druk te ervaren.
Ik heb nu wel een innerlijke rust wat betreft leven zonder deadlines, maar toch is er ook onrust door de toch wat uitzichtloze situatie waar we nu in zitten. Wie zegt dat in juni alles weer voorbij is en de economie weer draait? Niemand weet het en als je daar teveel over na gaat denken dan stemt dat je niet heel positief.
Maar uiteindelijk probeer ik in deze tijd juist de voordelen te pakken die er zijn. Ik pak gewoon zoveel mogelijk op waar ik normaal echt niet aan toe kom.


De dagelijkse fotoshoots…

Wat ik wel nu echt al mis? Dat zijn de dagelijkse shoots. Ik ben zo gewend om elke dag on the road te zijn naar opdrachtgevers, mooie bedrijven, zzp’ers. Naar iedereen met een drive om mooie fotografie te gebruiken…dat mis ik! Ik gedij het beste als ik elke dag lekker kan shooten op de meest diverse locaties!
Dit heb ik eigenlijk ook al bij een (korte) vakantie. Dan heb ik aan het eind toch echt weer zin om de shoots op te pakken. Daarintegen zijn de deadlines soms iets minder in verband met de onrust en het ’s avonds door moeten werken om alles op tijd af te hebben. Maar dat hoort gewoon bij het werk en is verder prima natuurlijk.


En binnenkort weer meer….wordt vervolgt….